U bent hier

Expositie Koniks in Jelgava, Riga, Petersburg en Moskou

30-04-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Het regionaal centrum voor toerisme in Jelgava in Letland opende onlangs een fototentoonstelling over de kudde konikpaarden op het kasteeleiland van Jelgava. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van het beste van 5 fotografen: de Russische paardenfotografe Svetlana Petrova, de Letse natuur fotografen Jana Kovalova, Aleksandra Hruščova, Dzintars Malkauss en de beheerder van het gebied Einārs Nordmanis.

De fototentoonstelling gaat over het dagelijks leven van de koniks op Pilssala. Niet alleen de mooie kant van het natuurlijke leven komt aan de orde, maar ook thema’s zoals de natuurlijke dood, winter, hoogwater en gevechten tussen hengsten. Het begrazingsgebied licht letterlijk in het hard van de stad op een eiland in de rivier Lielupe. Het is dan ook een gebied dat veel bezoekers trekt en logischerwijze ook regelmatig ter discussie staat. Het gaat dan meestal over thema’s als dood en over ontberingen in de winter of tijdens voedselschaarste en hoogwater. Met de tentoonstelling hoopt men meer begrip te ontwikkelen voor deze moeilijke thema’s.

Het regionaal centrum voor toerisme bevind zich in een monumentale toren in het hart van Jelagava. Het populaire gebouw met verschillende tentoonstellingen trekt veel bezoekers. Mensen die de toren beklimmen hebben een mooi uitzicht over de stad en het begrazingsgebied. Het begrazingsgebied maakte dan ook onderdeel uit van de uitleg over het stadspanorama die de begeleiding geeft. Hier ontstond ook het idee uitgebreid aandacht te geven aan de wilde paarden. De tentoonstelling blijft niet alleen in Jelgava maar zal te zien zijn in de Letse hoofdstad Riga en daarna de grens oversteken naar Sint-Petersburg en Moskou!

Nieuw informatie paneel begrazing Jelgava

Naast de expositie over de konikpaarden in Jelgava is er ook elders in de stad volop aandacht voor de wilde paarden. In de bushokjes hangen zelfs stadsplattegronden waar een konik op prijkt. Omdat het gebied dagelijks honderden tot duizenden bezoekers trekt is goede informatie belangrijk. Recent is dan ook een nieuw informatiepaneel bij de ingang van het gebied geplaats. Op het paneel staat een schildering van de Letse kunstenaar Guntis Čukurs.