U bent hier

Boomfeestdag

14-03-2014|DOORARK Rewilding Nederland

80 leerlingen van de basisscholen uit Vijlen en Vaals hebben op 14 maart 2014 bomen en struiken geplant voor de hazelmuis. Dit gebeurde op een terrein aan de Groenenweg in Vijlen. De Boomfeestdag is een landelijk jaarlijks terugkerend evenement waarbij basisschoolleerlingen worden uitgenodigd om door het planten van bomen en struiken hun eigen omgeving groener te maken.

Als voorbereiding op de dag hebben de leerlingen meegedaan aan een kleurwedstrijd. Dit jaar werd de Boomfeestdag in Vaals georganiseerd door de gemeente Vaals in samenwerking met Staatsbosbeheer, ARK Natuurontwikkeling en restaurant Cuba Libre.

Vaals belangrijk voor hazelmuizen

Hazelmuizen komen in Nederland alleen nog voor in de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem. De gemeente Vaals heeft deze soort geadopteerd. Vaals wil zijn grondgebied zo toegankelijk en aangenaam mogelijk maken voor dit bijzondere beestje.

Deze slaapmuis leeft in het voorjaar en de zomer hoog in de toppen van bomen. Hier eten ze bloemknoppen en insecten. In het najaar komt de hazelmuis naar beneden en leeft dan in de bosranden van allerlei bessen en noten. Dat is ook het moment dat ze jongen krijgen. Omdat de pootjes van de hazelmuis helemaal zijn aangepast aan het leven hoog in bomen en struiken kan het beestje bijna niet over de grond lopen.

Om zich te kunnen verplaatsen zijn bomen en struiken dus noodzakelijk. Terwijl de hazelmuis diep in zijn zes maanden durende winterslaap zit, worden in het nieuwe natuurgebied van ARK aan de Groenenweg te Vijlen struiken en bomen geplant die het diertje straks nieuwe kansen geven om voedsel te vinden en om zich te verplaatsen door het landschap.

Cittaslow

In 2011 kreeg de gemeente Vaals het kwaliteitskeurmerk Cittaslow, dat wordt uitgereikt aan gemeenten die grote waarde hechten aan de kwaliteit van de leefomgeving, zoals het in stand houden van zeldzame flora en fauna. De adoptie van de hazelmuis past dan ook uitstekend in het Cittaslow-gedachtegoed.