U bent hier

BLOG: Stage wilde kat

3-08-2014|DOORARK Rewilding Nederland

“Bonjour, Guten Tag!” Vriendelijk word ik begroet door de serveerster in het wegrestaurant. Even koffie drinken en naar de wc voor ik weer verder ga met het veldwerk. Bij de snelweg die ik inventariseer in België spreken ze aan de ene kant van de snelweg Frans en aan de andere kant Duits.

Ik ben op zoek naar oversteekmogelijkheden voor de Europese wilde kat bij de snelweg E40 van Luik tot de Duitse grens, vlakbij Aken. Aan het meest westelijke deel van het stuk snelweg dat ik bekijk is een ecoduct gebouwd voor dieren. Verder zijn er alleen bruggen en tunnels voor mensen gebouwd. Daarnaast zijn er een hoop duikers voor het afvoeren van (regen)water. Vandaag ga ik bij een aantal duikers, tunnels en bruggen cameravallen plaatsen, om te kijken of en zo ja welke dieren gebruik maken van deze oversteekmogelijkheden.

Ik kom bij een duiker aan met een doorsnede van zo’n 20 cm. Zouden er hier dieren zoals de wilde kat inkruipen om de snelweg over te steken? Daar kom ik maar op één manier achter. Ik kies een goede boom uit om de camera aan op te hangen en zoek vier takjes in de omgeving om geurstoffen op aan te brengen. Op valeriaan en nepeta kunnen (wilde) katten sterk reageren. Daarnaast gebruik ik visolie en pindakaas, om eventuele andere dieren zoals marterachtigen ook voor de camera te krijgen. Het is altijd spannend wat de camera’s hebben vastgelegd. Vorige week had ik o.a. filmpjes met een plassende wandelaar bij een tunneltje en vossen op het ecoduct. Elke keer als er een filmpje met een kat verschijnt gaat mijn hart sneller kloppen. Helaas is het vaak moeilijk te zien of het een Europese wilde kat is of een (verwilderde) huiskat. Het belangrijkste voor mijn onderzoek is om de oversteekmogelijkheden van de snelweg in kaart te brengen en aanbevelingen te schrijven zodat bepaalde plekken verbeterd  kunnen worden. Hopelijk kunnen wilde katten de snelweg dan veilig oversteken en een mooi territorium zoeken, misschien wel in Nederland.

Elze Polman

Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Bekijk dit bericht en download het verslag.