U bent hier

Big Jump Roosteren

14-07-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Zo'n honderd mensen zijn zondagmiddag in de Maas bij Roosteren gesprongen om aandacht te vragen voor schoon rivierwater. Dat deden ze in het kader van de internationale Big Jump, die inmiddels elk jaar op de tweede zondag in juli in heel Europa plaatsvindt. Op dat moment springen duizenden mensen in het water. In Roosteren werd zondag ook uitleg gegeven over het belang van een schone rivier en oevers zonder zwerfvuil. Zie voor een filmpje over de Big Jump op de Limburgse tv-zender L1. ARK organiseerde mee aan de Big Jump.

De Big Jump vond dit jaar plaats op een plek waar België en Nederland samenkomen, namelijk aan de Maas in Roosteren nabij de Pater Sangersbrug. De Milieufederatie Limburg organiseerde het evenement samen met Belgische en Nederlandse partners. De organisaties vroegen met deze ludieke ‘sprong’ in het water aandacht van pers, publiek en overheid voor een ‘gezonde’ en schone Maas: Maaswater van goede kwaliteit voor mens en milieu; zonder bestrijdingsmiddelen, hormoonstoffen en microplastics, én Maasoevers die vrij zijn van zwerf- en drijfvuil. Een schone Maas voor een gezond natuurlijk evenwicht, vol vis en geschikt voor ons drinkwater én veilig als zwemwater, daar waar gezwommen mag worden. Hoe de toestand van het water in de Maas, de beken en het grondwater op dit moment is en welke maatregelen worden genomen om uitvoering te geven aan het Europees beleid kunt u inzien op hetWaterkwaliteitsportaal.

De Big Jump is zeker niet bedoeld om het zwemmen in de Maas te promoten. Voor de locaties waar gezwommen mag worden, kunt u kijken op www.zwemwater.nl of download de zwemwater app.