U bent hier

Big Jump 2014

1-07-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Elk jaar springen op de tweede zondag in juli, klokslag 15.00 uur, tienduizenden mensen op tientallen plaatsen in heel Europa massaal in het water: de Big Jump. De Big Jump is een evenement dat het brede publiek betrekt bij het belang van schoon water. Dit jaar zal de Big Jump plaatsvinden op zondag 13 juli, op een locatie waar België en Nederland samenkomen, namelijk aan de Maas in Roosteren nabij de Pater Sangersbrug (tegenover het centrum van Maaseik). De Milieufederatie Limburg heet samen met de Belgische en Nederlandse partners, waaronder ARK Natuurontwikkeling, iedereen van harte welkom. Het middagprogramma start om 14 uur met tal van activiteiten en informatiestands voor kinderen en volwassenen.

De Milieufederatie Limburg organiseert de Big Jump dit jaar grensoverschrijdend in samenwerking met diverse partners. Van Vlaamse zijde zijn dit: het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw en de stad Maaseik. De Nederlandse partners zijn: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting VVV Zuid-Limburg, ARK Natuurontwikkeling, Rijkswaterstaat, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Waterschap Roer en Overmaas en de gemeente Echt-Susteren.

Langs de oever van de Maas in Roosteren nabij de Pater Sangersbrug willen al deze organisaties door een ludieke ‘sprong’ in het water aandacht vragen bij pers, publiek en overheid voor een ‘gezonde’ en schone Maas. Een schone Maas wil zeggen: Maaswater van goede kwaliteit voor mens en milieu; zonder bestrijdingsmiddelen, hormoonstoffen en microplastics, én Maasoevers die vrij zijn van zwerf- en drijfvuil. Een schone Maas voor een gezond natuurlijk evenwicht, vol vis en geschikt voor ons drinkwater én veilig als zwemwater, daar waar gezwommen mag worden. Juist op deze plek waar de Maas Nederland en België samenbrengt willen we het Europese beleid voor schone beken, rivieren en onze Noordzee ondersteunen met deze gezellige familiehappening. Hoe de toestand van het water in de Maas, de beken en het grondwater op dit moment is en welke maatregelen worden genomen om uitvoering te geven aan het Europees beleid kunt u inzien op het Waterkwaliteitsportaal.

De symbolische ‘sprong’ zelf duurt slechts enkele minuten. Voor één keer kunnen we hier, onder begeleiding van brandweer en deelnemende organisaties, samen in de Maas springen. Gebruik bij de sprong waterschoenen of slippers.
De Big Jump is zeker niet bedoeld om het zwemmen in de Maas te promoten. Over de zwemlocaties waar gezwommen mag worden, is die middag informatie in te winnen. Wilt u nu al weten waar u veilig kunt zwemmen, kijk dan op de site www.zwemwater.nl of download de zwemwater app voorandroid of apple.

Het programma rond deze Big Jump start om 14.00 uur. Er zullen activiteiten voor de kinderen zijn, stands van organisatoren en informatie over alles wat met schoon water én veilig (zwem)water te maken heeft. We roepen iedereen op zoveel mogelijk met de fiets te komen, ook al is er genoeg parkeergelegenheid voor auto’s. Let op de website van de Milieufederatie Limburg en social media voor het programma van de Big Jump op 13 juli.