U bent hier

Afronding klimaatbuffer Beuningen

11-11-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Deze herfst werd in de Beuningse Uiterwaarden het graafwerk voor klimaatbuffer Beuningen uitgevoerd. Bijna 30.000 kuub grond werd weggegraven. Over een paar weken kan de natuur bezit nemen van het eerste deel van de geul en zijn bezoekers welkom om langs het water te struinen.

Martens en Van Oord werkt in de Beuningse Uiterwaarden
Martens en Van Oord werkt in de Beuningse Uiterwaarden

Op dit moment is aannemer Martens en Van Oord bezig met de laatste kuubs, van in totaal bijna 30 duizend kuub zand, weg te graven uit de zuidtak van de geul in de Bunswaard. Het transport van het zand per schip is de afgelopen weken probleemloos verlopen. Het waterpeil op de rivier was voldoende hoog om bij de loswal aan te kunnen meren.

De laatste kuubs zand worden over de weg afgevoerd naar een bestemming in Ewijk. Vooraf is dit per brief naar de omwonenden gecommuniceerd.Martens en Van Oord bermt de komende dagen de zuidelijke oever aan met een leeflaag van gebiedseigen zand. De transportbaan naar de loswal, die met zand en rijplaten was aangelegd, wordt nu teruggegeven aan de natuur. Martens en Van Oord verwacht rond 14 november klaar te zijn. Dan wordt de waterpomp gestopt zodat de geul zich vult met water. 

Waarschijnlijk worden we volgend jaar al verrast door bijzondere planten en dieren die bezit nemen van de kale oevers en het schone water.

Bezoekers zijn ook welkom in het natuurgebied, net als elders in de Beuningse Uiterwaarden. Voor de mooiste wandelingen is er een kaart 'Dwalen langs de Waal' te koop. Deze is onder andere verkrijgbaar in het Dijkmagazijn in Beuningen.