U bent hier

Aaien en voeren

25-04-2014|DOORARK Rewilding Nederland

In het Kempen~Broek bij Weert worden natuurgebieden begraasd door paarden en runderen die het hele jaar door buiten grazen. In enkele gebieden blijkt dat deze grote grazers geaaid en gevoerd worden. Dit kan leiden tot vervelende situaties. En dit kan tot gevolg hebben dat nu vrij toegankelijke natuur wordt afgesloten voor publiek of dat grazers moeten worden geslacht.

In het Kempen~Broek is het voorjaar nu in al zijn pracht te beleven. Bloeiende bloemen, zingende vogels en overal dieren die geboren worden. Bij de runderen en paarden in de natuurgebieden in het Kempen~Broek zijn ook veulens en kalveren geboren. Voor bezoekers is dit een belangrijke reden om de dieren op te zoeken. Soms komen bezoekers in de verleiding om dieren te aaien of te voeren. Hoewel dit onschuldig lijkt is dit gedrag van mensen onwenselijk en daarom in natuurgebieden niet toegestaan.

Paarden en runderen worden door aaien en voeren opdringerig en gaan ongewenst gedrag vertonen; ook naar nietsvermoedende recreanten. Soms is het weggooien van schillen al genoeg om dieren naar bepaalde plekken te lokken. Hierdoor weten de dieren dat op die plaats door mensengedrag voer beschikbaar is. Vervolgens gaan dieren mensen aan kleren of rugzakken trekken om een poging te doen om eten te bemachtigen. Grazers vertonen dan dus ongewenst. Dieren met zulk gedrag zijn niet wenselijk in vrij toegankelijke natuurgebieden. Dit gedrag kan dan ook tot gevolg hebben dat ARK deze dieren uit het natuurgebied moet weghalen, wat betekent dat dieren geslacht moeten worden.

In de natuurgebieden van ARK is genoeg gevarieerd voedsel aanwezig in de vorm van mals gras tot ruige boombast, sappige twijgen of dor riet. Steeds weten de grazers hierbij voldoende van verschillende mineralen en voedingsstoffen te vinden. Iets extra’s voeren of weggooien is dan ook niet nodig.

In enkele natuurgebieden van ARK, Brook aan de Heltenbosdijk en Kwaoj Gaat aan Wijffelterbroekdijk, laten de grazers gedrag zien dat het gevolg is van voeren of aaien. In deze gevallen kan het ertoe leiden dat terreinen met paarden worden afgesloten of dieren vanwege dit opdringerige gedrag moeten worden afgemaakt.

Ook bewoners die graag een rondje wandelen door de gebieden raken gedupeerd als om deze redenen natuur moet worden afgesloten. ARK Natuurontwikkeling en de beheerders van FREE Nature roepen bezoekers dan ook op om grote grazers nooit te aaien of te voeren.

Samen met bewoners willen we graag mensen aanspreken die deze regels overtreden.