U bent hier

4 jaar ARK in het Kempen~Broek

16-10-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op dinsdagavond 11 november organiseert ARK Natuurontwikkeling een informatiebijeenkomst over de gebiedsontwikkeling die de afgelopen vier jaar heeft plaatsgevonden in het Kempen~Broek en wat er het komende – laatste – jaar in het kader daarvan nog op de rol staat. De gebiedsontwikkeling die ARK in opdracht van de Provincie Limburg uitvoert, beslaat in totaal vijf jaar. De avond vindt plaats in gemeenschapshuis ‘de Zaal’ aan de Mariastraat in Stramproy en duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Iedereen is welkom om mee te praten.

Tijdens de informatiebijeenkomst zet de provincie uiteen welke opdracht zij ARK heeft gegeven. Diverse ARK-medewerkers zullen projectonderdelen toelichten, met aandacht voor de resultaten en wat hun het komende jaar nog te doen staat. Ook zullen Stichting Taurus, FREE Nature, Rentmeesterskantoor Van Soest, IKL-Limburg, Gemeente Weert en de Provincie Limburg aanwezig zijn. Voor de luisteraars is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen en tot discussie met elkaar.

In 2010 gaf de Provincie Limburg aan ARK de opdracht tot een brede gebiedsontwikkeling in het Kempen~Broek. Het doel ervan was meerledig. Centraal stonden agrarische structuurversterking en natuurontwikkeling; door vrijwillige kavelruil kregen natuur en landbouw ieder de voor hun beste plek. Door het herstel van vennen en de aanleg van natuurlijke oevers en laagtes in de nieuwe natuur, kreeg het Kempen~Broek zijn moerassige karakter weer terug.

Projecten voor kraanvogel, otter, boomkikker, knoflookpad, aaseters en TaurOs, droegen bij aan de aanwezigheid van die dieren in het Kempen~Broek. Tel daarbij op de activiteiten rond recreatieontwikkeling, cultuurhistorie, landbouwstructuurversterking en communicatie en je hebt een project met een forse impact op de omgeving. In deze jaren is er in het buitengebied tussen Weert, Stramproy en Bocholt dan ook veel veranderd. ARK kon dit natuurlijk niet alleen, maar deed dit met vele partners in en om het gebied.

Op 11 november blikken we terug, maar vooral ook vooruit, samen met de aanwezigen. U bent van harte welkom.