U bent hier

Samen leven met wolven

Voor de wolf zelf hoeven we niet al te bang te zijn. Daarvoor is de wolf zelf te bang voor mensen. Wel moeten we ons vee, en dan met name onze schapen, beter gaan beschermen dan we tot nu toe gewend zijn. Dat is niet alleen voor de wolf noodzakelijk, maar ook om dode schapen door honden, vossen en die andere nieuwkomer, de goudjakhals, te voorkomen. Eigenlijk is het wettelijk verplicht dat een diereigenaar zijn huisdieren beschermt tegen roofdieren door een deugdelijke afrastering, maar in de praktijk gebeurt dit nog maar weinig.

ARK wil daar verandering in brengen. Allereerst door samen met van Bommel Faunawerk en BIJ12/Faunafonds een rapport en brochure uit te brengen met internationaal bewezen wolfwerende preventiemaatregelen. Schrikdraad en/of kuddewaakhonden zijn hierbij bewezen effectief en houden ook de andere schadeveroorzakers tegen.

Kuddewaakhonden

In opdracht van BIJ12 zijn ARK Natuurontwikkeling en Van Bommel Faunawerk een pilot gestart op de Sallandse Heuvelrug met schapenhouder André Kühn om ervaring op te doen met de inzet van kuddewaakhonden in Nederland. Zijn schapen grazen in natuurgebieden van Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer. De kuddebewakers, die Kühn inzet, beschermen schapen tegen alle indringers inclusief vossen en honden. En ook mensen als die in hun ogen te dichtbij komen. Kuddewaakhonden zijn werkhonden, geen familiehonden, en zijn niet gewend om geaaid of benaderd te worden door vreemden. Eén van hun taken is immers ook het voorkomen van veediefstal.

Schapen en kuddewaakhonden

Kuddewaakhonden stammen af van ouders die zelf ook kuddewaakhond zijn geweest en krijgen een lange training voordat ze geschikt zijn voor dit werk. Als jonge pup worden ze gesocialiseerd met schapen (in plaats van met mensen) door ze tussen de schapen op te laten groeien. Oude ervaren honden helpen mee met het opvoeden van de jonge dieren. Voor het kweken van nieuwe kuddewaakhonden is vakmanschap nodig en ook bij het houden van de dieren komt de nodige kennis en ervaring kijken. In landen waar de wolf nooit afwezig is geweest, is deze kennis altijd op peil gehouden en worden kuddewaakhonden ingezet ter bescherming tegen roofdieren. Met dit proefproject brengen ARK en haar partners deze kennis naar Nederland.