U bent hier

Wisent op de Veluwe

Een kleine kudde wisenten leeft sinds het voorjaar van 2016 op de Veluwe. De wisenten hebben hier een leefgebied van 400 hectare in een voor publiek afgesloten gebied. De wisenten zijn een verrijking voor de natuur. Dit extra leefgebied in Nederland draagt bij aan de instandhouding van de wisent.


Wisent-stier (links) en koeien (rechts) op de Veluwe. Foto: Sabine Wolters

Ontwikkelingen in de kudde

In februari 2023 nam een nieuwe volwassen wisentstier de plek van een oudere stier in. De wisentkudde wordt systematisch gemonitord en zowel het gedrag van de dieren als gebruik van het terrein worden goed in de gaten gehouden. De dieren zijn zeer gezond en planten zich ook voort in het gebied. Soms levert dat ook dilemma’s op: in januari 2023 heeft ARK een 9-jarige stier, die de afgelopen jaren voor meerdere nakomelingen in het gebied heeft gezorgd, moeten schieten. Dit was nodig om te voorkomen dat de stier zijn eigen dochters, intussen vruchtbaar aan het worden, zou bevruchten, wat inteelt oplevert. Vanwege zijn lange staat van dienst als dekstier had het dier in andere gebieden ook al nakomelingen, waardoor herplaatsen niet meer mogelijk was. Ook internationaal lukte dit helaas niet. Een jongere stier, afkomstig van de wisentkudde van De Maashorst en daarvoor uit Natuurpark Lelystad, nam zijn plek in. Deze stier werd goed ontvangen door de kudde en nam in korte tijd zijn plaats in. We verwachten de komende jaren nieuwe jonge wisenten van deze stier. 

Blauwtong actualiteiten

Oktober 2023: Het blauwtongvirus heeft ook de wisentkudde op de Veluwe bereikt. Symptomen hiervan zijn slechter eten, waardoor ze vermageren, en moeite hebben met lopen. De dierenarts en kuddebeheerders helpen de dieren waar ze kunnen en houden de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten. Omdat er nog weinig ervaring met blauwtong bij wisenten is, wordt intensief contact gehouden met wisentbeheerders in binnen- en buitenland om ervaring en kennis uit te wisselen. We hopen dat de dieren er goed doorheen komen en snel weer helemaal opgeknapt zijn.

November 2023: Ondanks behandeling door een dierenarts is een van de dieren helaas aan de gevolgen van blauwtong overleden. Andere dieren lijken herstellende te zijn en worden nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden door kuddebeheerders en indien nodig de dierenarts. Hoe goed de dieren hier uiteindelijk van herstellen is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. 


excursies naar de wisenten

De imposante dieren zijn alleen te bezoeken met begeleide excursies. Deze wildernisbeleving is een recreatieve impuls voor de streek. Reserveren voor deze bijzondere excursies kan via deze website.

samenwerkingsverband

Stichting Wisent op de Veluwe zorgt in samenwerking met Staatsbosbeheer en ARK Rewilding Nederland voor de komst van deze Europese bizon. Meer informatie op de website Wisent op de Veluwe.


Wisent op de Veluwe
Wisent op de Veluwe

De komst van de wisenten is mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Apeldoorn, Barneveld en Ede, provincie Gelderland, K3Delta, Veluwefonds, Nationale Postcode Loterij, Fonds 1845, Vink, FREE Nature, Rewilding Europe en Vitens.

Foto's: Leo Linnartz en Sabine Wolters