U bent hier

Dommeldal Son - Boxtel

Tussen Son en Boxtel in Het Groene Woud stroomt de Dommel, een zogenoemde laaglandbeek. Dit beekdal van de Dommel is onderdeel van het project ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’ van ARK Rewilding Nederland. In dit Dommeldal vind je een grote verscheidenheid aan landschappen, landgebruik en flora en fauna. Na eerdere aankopen zijn we hier in 2021 gestart met de versterking van de natuur. We passen de voormalige landbouwgebieden zo aan dat schade door klimaatverandering beperkt wordt. Belangrijk zijn daarbij ecologische verbindingen met omliggende leembossen, maatregelen tegen verdroging en bescherming van de natuur.  

De bron van de Dommel ligt in België, ten zuiden van Peer. Vanaf daar stroomt de beek 35 kilometer noordwaarts, naar de grens met Nederland. Vervolgens gaat het 85 kilometer door Noord-Brabant en doet de Dommel plaatsen aan als Valkenswaard, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Liempde, Boxtel en Vught. Waar het verval groot genoeg was, stonden in vroeger tijden watermolens. Zoals bij Wolfswinkel, tussen Son en Sint-Oedenrode. Dit is tevens één van de deelgebieden waar we volop actief zijn met natuurherstel.  

Poelruit, bever en ijsvogel 

Het Dommeldal is onderdeel van ons project Brabants Goud in Het Groene Woud. Net zoals we op andere locaties doen, blijven we ook in het Dommeldal gronden verwerven om ze in te richten als natuur. Zo werken we toe naar een natuurlijker Dommeldal waar het voor planten en dieren goed toeven is. Kansen zijn er genoeg. Zo vind je nabij de Dommel behoorlijk wat zeldzame soorten zoals de poelruit (een inheems kruid), bevers, ijsvogels en bijzondere insecten zoals de gele driestaart.  

Verbinden met De Geelders en De Scheeken 

Om het beekdal geschikt te houden en uit te breiden, verbeteren we onder meer de waterhuishouding. Ook planten we bomen en struiken aan. Dit zijn ideale beschuttingsplekken en ze helpen mee de biodiversiteit te versterken. De aanplant heeft nóg een belangrijk doel: de bomen en struiken gaan in de nabije toekomst een bos vormen. Op sommige plaatsen zal het zelfs tot aan de oevers van de Dommel reiken en aansluiting vinden met omliggende leembossen, zoals die van De Geelders en De Scheeken. Zo geven we meteen invulling aan onze opdracht het Natuurnetwerk Brabant (NNB) completer te maken. 

In onze Landschapsvisie Het Dommeldal tussen Son – Boxtel staat veel gedetailleerde informatie over de Dommel, het beekdal (vroeger en nu) en waar onze inrichtingsmaatregelen toe moeten leiden. Onze illustrator Jeroen Helmer licht alvast een tipje van de sluier op met dit toekomstbeeld van het Dommeldal.  

Nieuwsgierig geworden? 

Met de Nieuwsbrief Brabants Goud houden we alle bewoners, organisaties en andere geïnteresseerden op de hoogte van de landschappelijke ontwikkelingen in Het Groene Woud. Neem ook een abonnement op deze nieuwsbrief, helemaal gratis. Aanmelden doet u hier. U leest er ook alle eerdere edities terug.