U bent hier

Struintocht Rewilding in het Kempen~Broek op 14 oktober 2023

Deze excursie is volgeboekt.

Zoals de naam al zegt: het Kempen~Broek is van oorsprong een kletsnat gebied; een laagte waarin beekjes vanuit uitgestrekte moerassen hun weg naar de Maas zochten. Dit moeras werkte als een spons die veel regen- en kwelwater opnam en geleidelijk weer vrijgaf. Door kanalisatie van beken en diepe ontwatering in de afgelopen eeuwen, is een groot deel van de natuurlijke sponswerking verloren gegaan. De bijbehorende natuur kwijnde weg. Door de oude doorstroommoerassen te herstellen, en de natuurlijke rol van dieren (zoals grazers) weer te erkennen, geeft de natuur zelf vorm aan de ontwikkeling van het gebied. Natuurlijk zorgen wij wel voor de voorwaarden: een vervuilde beek wordt dit jaar om een moerasgebied heen geleid om zo de natuur te voeden met het plaatselijke schone kwelwater in plaats van vergiftigd water.

Tauros in het Wijffelterbroek
Tauros in het Wijffelterbroek

Bedankt!

Tijdens de struintochten lopen we dwars door het resultaat van uw deelname aan de Postcode Loterij. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft ARK in Het Groene Woud de aankoop en het natuurherstel van honderden hectaren voormalige landbouwgrond kunnen uitvoeren. In het Kempen~Broek is ARK ook al jaren actief  en kunnen we goed laten zien hoe de natuur en de omgeving profiteert van de ontwikkeling van wilde natuur. Precies de reden dat de Nationale Postcode Loterij ARK jaarlijks steunt. Daarom willen we de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij graag laten zien hoe mooi dit gebied is en wat er allemaal leeft.

Wandelen op de Stramprooierheide. Foto: Bob Luijks
Wandelen op de Stramprooierheide. Foto: Bob Luijks

Praktisch

Struintochten gaan over ongebaande paden, dus trek stevige, waterdichte schoenen of laarzen en een lange broek aan.

Deelname is gratis en uitsluitend voor deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Maximaal twee personen per aanmelding. Maximaal 25 personen per struintocht. Vol is helaas ook echt vol.