U bent hier

Nature Bit: Rewilding op de Veluwe

Kennismaken met rewilding op de Veluwe voor jongeren van 18-30 jaar. Georganiseerd door Nature Bits van IVN en in samenwerking met ARK. Eens was de Kemperheide op de Veluwe een luchtbasis voor Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog, maar vandaag de dag is het een beetje een gek gebied, dat ingeklemd ligt tussen twee natuurgebieden en waar hekken en boerenland de overhand hebben. in de toekomst krijgt de Kemperheide een wilde bestemming, waar nu al de eerste stappen voor worden gezet. Verderop, in het Deelerwoud, is te zien wat voor effecten met rewilding bereikt zijn: een bijzondere plaats waar veel verschillende diersoorten voorkomen. Deze dag gaat Nature Bits van IVN samen met ARK op tijdreis door de Veluwe: van het tumultueuze verleden naar een frisse blik op wat gaat komen: hoe wordt het gebied verwilderd? 

ARK werkt aan het realiseren van een aaneengesloten en wilde Veluwe (Illustratie Jeroen Helmer)

Wat ga je leren?

Nature Bit Rewilding staat in het teken van leren óver de natuur, ín de natuur. Samen met een groep gelijkgestemde jongeren (18-30 jaar) duik je in het natuurthema Rewilding terwijl jij je midden in de natuur begeeft. Je doet op deze dag niet alleen een heleboel natuurkennis op, je werkt daarnaast ook aan nieuwe skills, je persoonlijke ontwikkeling én je leert hoe jíj impact kunt maken voor een groene en duurzame toekomst. Ben jij klaar voor een leerzame, actieve, maar vooral ook gezellige dag?

Tijdens deze dag leer je waarvoor de Kemperheide vroeger werd gebruikt en welke functie het gebied nu inneemt. Vervolgens leer je over rewilding van een gebied: hoe gaat dat in zijn werk, op welke manier wordt daar over nagedacht en hoe ziet rewilding er nu uit? We gaan twee gebieden vergelijken, en met behulp van een leuke theater-vorm gaan we naar de toekomst kijken en boven tafel halen welke verschillende perspectieven op rewilding er zijn. Wil je meer weten of je opgeven voor deelname kijk op Nature Bit Rewilding | IVN