U bent hier

Lezing en fietsexcursie Dood doet Leven

GEANNULEERD. DE WANDEL- EN FIETSEXCURSIE DOOD DOET LEVEN IS VANWEGE HET CORONAVIRUS AFGELAST.

Op zondag 29 maart is er een lezing met aansluitende wandel- en fietsexcursie naar de Dood doet Leven-locaties in het Leenderbos en de Valkenhorst. Kadavers vormen de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier, betekent het (over)leven voor een ander.

Dood doet Leven in Brabant

Staatsbosbeheer en Brabants Landschap werken met steun van de provincie Noord-Brabant samen met ARK Natuurontwikkeling en Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-Aanrijdingen (SAMF) om aangereden wild terug te leggen in een natuurgebied in de directe omgeving van het gevonden dier, in plaats van deze af te voeren. De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal (zeldzame) aaseters door te zorgen voor dode dieren - hun voedselbron - in de natuurlijke kringloop.

Zeearenden bij dode ree. Foto: Willi Rolfes
Zeearenden bij dode ree. Foto: Willi Rolfes

Bron van voedsel

Een dood dier is tenslotte een bron van voedsel voor allerlei diersoorten. Aaseters zoals roofvogels, raven, vossen maar ook diverse keversoorten doen er hun voordeel mee, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Op deze manier doet de dood ook weer leven en is de kringloop weer rond. Studenten van Wageningen University & Research monitoren de locatie met wildcamera’s. Zo is te zien hoe verschillende dieren op het aangereden wild afkomen. Naturalis Biodiversity Center onderzoekt welke insectensoorten van een kadaver profiteren.

Excursie met boswachters

Zondag 29 maart om 10 uur start bij Manege Molenberg aan de Valkenswaardseweg 29c te Leende een lezing voor het publiek van ongeveer een half uur. Onder leiding van de boswachters van Brabants Landschap en Staatsbosbeheer worden na de lezing de ‘Dood doet Leven’-locaties in het Leenderbos en Valkenhorst bezocht en bekeken. Aanmelden voor de excursie is verplicht. Per eigen fiets worden de locaties bezocht. De lengte van de fietsexcursie is 10 kilometer en duurt ongeveer 1,5 uur, waarbij op 2 locaties gestopt wordt.