U bent hier

Bronstexcursie in Het Groene Woud

DEZE EXCURSIE IS VOLGEBOEKT! U KUNT ZICH HELAAS NIET MEER AANMELDEN.

Eén van de meest indrukwekkende bewoners van Nationaal Landschap Het Groene Woud is het edelhert. Deze koning van het woud wordt in september/oktober bronstig. Wil je een glimp opvangen van het spectaculaire schouwspel dat hiermee gepaard gaat? Neem dan deel aan de bronstexcursies van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. 

De edelherten in Het Groene Woud leven in De Scheeken tussen Best en Liempde, in een gebied van 300 hectare groot. In maart 2017 is hier een roedel edelherten uitgezet. Ondertussen is de groep gegroeid tot ruim 40 dieren. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

Edelherten in Het Groene Woud
Edelherten in Het Groene Woud

Beleef de bronst

De kans dat je als bezoeker een kalfje ziet, is klein. De bronstige herten daarentegen laten zich wel zien. Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat samen met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Met een beetje geluk ben je getuige van dit ritueel.

Excursie met ervaren gidsen

De meeste kans om een glimp van dit unieke schouwspel op te vangen is tijdens een bronstexcursie, verzorgd door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling of Gastvrij Liempde. Zij kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven uitgebreid uitleg over deze koningen van Het Groene Woud.

Bronstexcursie naar de edelherten in Het Groene Woud
Bronstexcursie naar de edelherten in Het Groene Woud

Inschrijven en kosten

Van 16 september tot en met 18 oktober zijn er op veel avonden bronstexcursies naar de burlende en strijdende herten. Op de zondagen 20 september en 4 oktober zijn er in de ochtend voor ‘vroege vogels’ excursies. Per groep kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. Kosten: € 9,50 per deelnemer inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde (in te leveren tijdens openingsuren). In het Bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten.

De startlocatie wordt na inschrijving aan deelnemers doorgemaild.