U bent hier

Onthulling reuzevis bij Hellevoetsluis

Sinds het uitsterven van de steur in de jaren vijftig van de vorige eeuw zwemt deze zeldzame trekvis niet meer langs de vuurtoren van Hellevoetsluis. Door verbetering van de waterkwaliteit, het regelmatig openen van de Haringvlietsluizen en de inzet van natuurorganisaties zoals Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland, wordt de rode loper steeds verder uitgerold voor deze Nederlandse oervis.

Als ode aan de grootste vis die in de Nederlandse wateren thuishoort, wordt op woensdag 19 juni op het strand van Hellevoetsluis een levensgroot en natuurgetrouw standbeeld onthuld, gemaakt van natuursteen. Het voetstuk waarop de stenen steur staat is een ‘golf’ die de vis weer in het Haringvliet doet duiken. Het Haringvliet is als deltagebied tenslotte een cruciale toegangspoort voor trekvissen als steur, zalm en paling, die voor hun voortplanting vrij moeten kunnen bewegen tussen zoet en zout water.

Ontwerpimpressie steurenstandbeeld
Ontwerpimpressie steurenstandbeeld

Programma van de feestelijke onthulling

  • 10:00:  Ontvangst op het strand (bij de vuurtoren) van Hellevoetsluis
    Westkade 17, 3221 AV Hellevoetsluis
  • 10:30:  Verzamelen rond steurenbeeld voor onthulling
  • 11:00:  Welkom door Bram Houben, projectleider terugkeer steur in Nederland
  • 11:10:  Toelichting door wethouders Aart-Jan Spoon en Margriet den Brok van gemeente  Hellevoetsluis
  • 11:20:  Toelichting door Esther Blom, adjunct-directeur ARK Natuurontwikkeling, namens het Droomfondsproject Haringvliet
  • 11:30:  Feestelijke onthulling
  • 11:50:  Informele voortzetting programma
  • 12:00:  Einde programma

U komt toch ook naar deze feestelijke ochtend? Het speelt zich af op het strand, dus blote voeten kan prima. Denk bij mooi weer natuurlijk aan zonnebescherming en zonnebrand. Handdoekje mag ook mee. Neem voor meer informatie contact op met ernst.schrijver@ark.eu.

Er is gratis parkeergelegenheid op het havenhoofd en aan de Nieuwe Zeedijk.