U bent hier

Moeder Maas wordt moeders mooiste

Op zondag 1 september organiseert ARK Natuurontwikkeling een excursie langs de Maas bij Borgharen. Het gebied is in 2016 helemaal teruggegeven aan de natuur, na afgraving van de oevers voor rivierverruiming en grindwinning. Die natuur ontwikkelt zich nu in rap tempo, helemaal spontaan en nog bijzonder fraai ook! Je zou bijna vergeten dat het gebied, nu van Staatsbosbeheer, jarenlang het toneel is geweest van graafmachines en vrachtwagens.

Tijdens de struintocht zien we dat een grote rijkdom aan planten de Maasoevers heeft bekleed en dat tal van dieren er nieuw leefgebied hebben gevonden. Ook kijken we naar de grote grazers die met hun natuurlijke levenswijze en eetgedrag de variatie in het landschap vergroten.

Lange ereprijs. Foto: Twan Teunissen
Lange ereprijs. Foto: Twan Teunissen

Nu Moeder Maas door de afgravingen van haar knellende korset is bevrijd, speelt ook zíj met haar dynamische karakter een sleutelrol bij de vorming van rijke, afwisselende riviernatuur.

Wie op zondag 1 september mee wil op struintocht is welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelnemers krijgen bovendien gratis een klein boekje over de grote grazers in RivierPark MaasVallei.

Vertrek: 10.00 uur vanaf parkeerplaats bij de bushalte aan de Bovenstraat in Borgharen
Duur: 2,5 uur
Informatie: hettie.meertens@ark.eu