U bent hier

Grensoverschrijdend samenwerken

Waar loop je tegenaan in een grensoverschrijdende samenwerking? Wat zijn de uitdagingen? Wat zijn de overeenkomst? En welke resultaten kun je samen boeken? Tijdens de lezing 'Grensoverschrijdend samenwerken' zullen Frank Zanderink (ARK Natuurontwikkeling) en Martin Brühne (Naturschutzzentrum im Kreis Kleve) ingaan op de aanpak van het herstellen van otterknelpunten binnen de Groen Blauwe Rijn Alliantie. Hier wordt aan gewerkt zodat uitzwervende otters ook in Duitsland een veiligere toekomst tegemoet kunnen gaan.

De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) zet zich in op het versterken van de Duits - Nederlandse samenwerking in de grensregio. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van grensoverschrijdende ecologische verbindingen, het oplossen van knelpunten in de migratieroutes van otters, het organiseren van kennisateliers omtrent uiterwaardontwikkeling en het werken aan een gezamenlijke monitoring van de (trek-)vismigratie. Daarnaast wordt aan weerszijden van de grens uitgebreid over het project gecommuniceerd en worden jong en oud uitgenodigd mee het veld in te gaan met veldlessen en excursies.

Het project is in oktober 2017 gestart en loopt tot het voorjaar van 2020. De Rijn is het logische verbindende element omdat het de regio hierlangs al eeuwenlang met elkaar verbindt. Deze verbinding is voor mens, economie, landschap, water en natuur belangrijk.

De avond wordt verzorgt door De Bastei in Nijmegen. Er zullen ook andere sprekers aanwezig zijn. Inschrijven kan binnenkort via De Bastei

Het GBRA project wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes NRW, en het Interregprogramma. Meer info over het project is hier te vinden.