U bent hier

Bronstexcursie Brabants burlen

DE EXCURSIE ZIT VOL. INSCHRIJVEN VOOR DEZE EXCURSIE IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK!

In september en oktober is het bronsttijd bij de edelherten in Het Groene Woud. De sterkste mannelijke herten proberen een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Ga mee op bronstexcursie en met een beetje geluk kun je toeschouwer zijn van dit spektakel!

Edelhert. Foto: Christian Gusa
Burlend edelhert. Foto: Christian Gusa

Excursie met ervaren gidsen

De meeste kans om een glimp op te vangen van dit unieke schouwspel is tijdens een bronstexcursie, verzorgd door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. Zij kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven uitgebreid uitleg over deze koningen van Het Groene Woud. De excursies zijn altijd in de schemering, want dan zijn de herten het meest actief. Het is een bijzondere ervaring om op dit tijdstip door de natuur te wandelen. En wie het burlen eenmaal gehoord heeft, vergeet dat niet snel meer!

 • Voor alle excursies is aanmelden verplicht. Er is een maximum van 15 personen per groep.
 • Data: Elke woensdag- en zaterdagavond tussen 25 september en 26 oktober 2019.
 • Extra data: Een vroege ochtend-bronstexcursie op zondag 6 en 20 oktober 2019.
 • Tijdsduur: De bronstexcursies duren ongeveer 2 uur.
 • Kosten: 9,50 euro per persoon.
  Deze prijs is inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in Liempde (in te leveren tijdens openingsuren). In dit bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten. Ook zijn er leuke cadeauartikelen, boeken en route-informatie verkrijgbaar.
 • Beschermersvoordeel: De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap. Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
 • Locatie: Na aanmelding ontvangt u de informatie over de startlocatie.
 • Honden zijn helaas niet toegestaan.
 • Trek stevig schoeisel (evt. laarzen) en niet te opvallende kleding aan en neem een verrekijker mee!

Aanmelden voor de bronstexcursies verloopt via www.edelherteninhetgroenewoud.nl.