U bent hier

Themadag Getijdenpark

Op 22 mei organiseert Delta Talent in samenwerking met Gemeente Rotterdam een themadag voor studenten over getijdennatuur in de stad. Tijdens de dag wordt ook een bezoek gebracht aan het Eiland van Brienenoord, dat in 2019 door initiatiefnemers Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, Gemeente Rotterdam, het Zuid-Hollands Landschap en ARK Natuurontwikkeling als getijdenpark wordt ingericht.

Getijdenparken in de Rotterdamse regio

In de Rotterdamse regio worden de komende jaren langs de rivier een aantal nieuwe parkgebieden aangelegd. Door de aanleg van meer aantrekkelijke natuur op, in en direct aan een rivier met eb en vloed, ontstaat een aantrekkelijk nieuw landschap: het getijdenpark. Langs de Nieuwe Waterweg bij Rozenburg is reeds gestart met getijdenpark Groene Poort Zuid. Met getijdenparken bij Nassauhaven en Mallegat beginnen we naar verwachting dit jaar. Getijdenpark Eiland van Brienenoord is de volgende in de rij.

Eiland van Brienenoord. Foto: Gert de Graaf
Eiland van Brienenoord. Foto: Gert de Graaf

Innovatie en inspiratie

‘Rivier als Getijdenpark’ ontwikkelt getijdenparken aan de rivier en brengt natuur terug langs de oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam. De nieuwe getijdennatuur trekt door de werking van eb en vloed bijzondere planten, vissen en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. De zalm en de aal zwemmen bijvoorbeeld weer makkelijker van en naar de zee, dankzij nieuwe rustplekken en schoner water. Voor de steur kan dit in de toekomst ook weer gaan gelden. Boven water pikken lepelaar, steltloper en ijsvogel hun graantje mee. De nieuwe natuur biedt Rotterdammers de kans te vissen, wandelen en picknicken langs de groene oevers van de Nieuwe Maas. Daarmee worden de kwaliteiten van het leven in een delta zichtbaar en beleefbaar.

Inschrijven

De Themadag Getijdenpark is op 22 mei. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op deze pagina of op de site van Delta Talent.