U bent hier

Spelen met het getij

Spelen met het getij: ga mee de stad uit op een spannende excursie langs de rivier!

Voor kinderen en ouders tijdens de Wereldhavendagen: met je voeten in het water op Landtong Rozenburg en ontdekken hoe bijzonder deltanatuur is! Pak je picknick kleed en ga mee op 2 of 3 september.

Groene Poort
Groene Poort

Wat ga je doen?

Tijdens de excursie ga je volop struinen en jutten tussen het riet, de struiken en de bomen op de oever. Speuren  naar vogels en kleine beestjes. De mooiste steen zoeken en op blote voeten garnalen vissen en zeediertjes!

De begeleiding wordt gedaan door de natuurexperts van ARK Natuurontwikkeling. Er is veel avontuur te beleven en kinderen gaan aan de slag met zoekkaarten, verrekijkers en schepnetten.

Na de excursie is er tijd op je picknickkleed uit te slaan, neem zelf je lunch mee. Of ga lekker zelf op ontdekkingstocht, de landtong is een fascinerend natuurgebied waar van alles te zien en te beleven is.

Nieuw Natuurgebied

De Nieuwe Waterweg verbindt de open zee met de Maas. Nu zijn er veel betonnen kades langs de oevers. Maar dat gaat veranderen, de Nieuwe Waterweg wordt de Groene Poort naar de Maas. Hier gaan land en water - zout en zoet - elkaar ontmoeten. Een voedselrijk gebied, ideaal voor jonge vissen en garnalen! Bij de landtong Rozenburg ontstaat dit nieuwe natuurgebied met de dynamiek die zo typisch is voor een delta.

In de ondiepe mondingen van de delta leven veel jonge dieren die profiteren van het warmere water en voedsel. De Groene Poort valt bij eb droog en het water stroomt dan langzamer. Hierdoor ontstaan slikken. Waterplanten, trekvissen en vogels strijken hier, en af en toe zie je zelfs een zeehond.

Aanmelden en kosten

Aanmelden doe je via wereldhavendagen.nl voor 2 september en via destaduit.nl voor 2 en 3 september.
De excursie kost € 6,- per persoon.
Kinderen tot 6 jaar gratis

Over De Stad Uit

Stichting Lekker Groen werkt sinds 2015 aan De Stad Uit. Kinderen ontdekken met school en in hun vrije tijd natuur en boerderijen rondom de stad. Sinds 2015 zijn al meer dan 9000 kinderen en hun ouders op natuurexcursie gegaan. De Stad Uit is de Rotterdamse vertaling van Groen Doet Goed van IVN in samenwerking met Provincie Zuid-Holland en tien steden.

De excursie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam,  Provincie Zuid-Holland en ARK Natuurontwikkeling.

De Groene Poort is een voorbeeldgebied van de Rivier als Getijdenpark. Sinds eind 2013 werken Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, ARK Natuurontwikkeling en  en het Wereld Natuur Fonds aan duurzame, natuurlijke oevers van de Nieuwe Waterweg en het Scheur. Dat doen ze onder meer door schoon restmateriaal uit de bouw te storten op de rivierbodem. Het project heet 'De Groene Poort'