U bent hier

Natuuravonturen in onverwachte wildernis Rotterdam

Wist je dat er een schateiland ligt in Rotterdam? Nee, dat is geen grap, kom het zelf maar ontdekken! Middenin de drukke vaarroute van de Nieuwe Maas en pal onder de Van Brienenoordbrug ligt dat eiland. Je kunt er goed merken dat de rivier in open verbinding staat met de zee. Het is er twee keer per dag eb en vloed. En dat levert bijzondere natuur op. Zo’n getijdenrivier in de Delta biedt heel veel kansen voor trekvissen en andere dieren. Wat dacht je van de meterslange steur! Deze vis leeft op zee, maar legt eitjes in grindbeddingen van rivieren verder landinwaarts. Die zwemt soms langs het eiland! Durf jij nog met je voeten in het water? Behalve de invloed van het getij is er nog veel meer te zien en te doen. Er is een ruige wildernis te ontdekken die wordt onderhouden door het Zuid-Hollands Landschap en een kleine kudde Schotse Hooglanders. Zij snoeien het gebied op zo’n manier dat er veel afwisseling ontstaat. Met hun horens zien ze er woest uit, maar dat zijn ze niet. Toch moet je op gepaste afstand van ze blijven.

Wil je op ontdekkingstocht op dit spannende eiland vol verrassingen? Ga dan mee op struintocht en voel je even als een ontdekkingsreiziger. Dat is dus geen tocht over aangelegde paadjes. Nee, we kiezen onze eigen route en zien wel waar we uitkomen! Durf jij het aan? Neem ook je vader, moeder of een andere volwassene mee. Dan kunnen zij ook laten zien hoe stoer ze zijn.

Natuuravontuur op het Eiland van Brienenoord
Natuuravontuur op het Eiland van Brienenoord

Hoe bereid je je voor op dit avontuur?

Struinen op het Eiland van Brienenoord, middenin Getijdenpark Rotterdam, doe je niet zonder goede voorbereiding. Je trekt kleding aan die tegen een stootje kan en vies mag worden. Een lange broek en hoge sokken beschermt je tegen scherpe dingen zoals doorns. Met laarzen kun je makkelijk door de modder en dichte schoenen beschermen je voeten. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je iets te eten en te drinken bij je hebt.

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

In 2019 gaat het Eiland van Brienenoord op de schop. Door een riviergeul aan te leggen wordt het gebied ecologisch en recreatief aantrekkelijker gemaakt. Het Getijdenpark Eiland van Brienenoord sluit aan bij de wens om in het gebied een ecologisch, recreatief en aantrekkelijk rivierlandschap van formaat te maken in het stedelijk gebied van Rotterdam. De nieuwe getijdennatuur trekt door de werking van eb en vloed bijzondere planten, vissen en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. De zalm en de aal zwemmen bijvoorbeeld weer makkelijker van en naar de zee, dankzij nieuwe rustplekken en schoner water. Voor de steur kan dit in de toekomst ook weer gaan gelden. Boven water pikken lepelaar, steltloper en ijsvogel hun graantje mee. De nieuwe natuur biedt Rotterdammers de kans te vissen, wandelen en picknicken langs de groene oevers van de Nieuwe Maas. Daarmee worden de kwaliteiten van het leven in een delta zichtbaar en meer beleefbaar.

Rivier als getijdenpark

Met het project Rivier als Getijdenpark werken 16 organisaties in verschillende deelgebieden samen aan de terugkeer van getijdennatuur langs de Nieuwe Maas, Het Scheur en de Nieuwe Waterweg. In de Groene Poort, in het Mallegatspark, de Nassauhaven, in polder De Esch, op het Eiland van Brienenoord en in de toekomst ook in havenbekkens zoals de Maashaven, wordt de adem van het getij weer tastbaar, zichtbaar en nu ook beleefbaar. Natuurrijker oevers, schoner water en beleefbaarheid staan centraal in het Getijdenpark. Maar ook waterveiligheid en kennisontwikkeling op het vlak van water- en natuurbeheer maken Rivier als Getijdenpark een veelzijdig project dat op brede belangstelling zal kunnen rekenen.

Routebeschrijving

Bereikbaar met tram 23, halte Noorderhelling. Vanaf de halte is het ongeveer 4 minuten lopen.
Parkeren: Hoendiep 24 3077 AX Rotterdam

Extra informatie

Voor wie: Stoere jongens en meisjes (vanaf 7 jaar) en hun ouder(s)
Maximum aantal deelnemers: 25
Aanmelden bij: Paul Grootenboer van ARK Natuurontwikkeling via het inschrijfformulier op deze pagina of op 06-20447078