U bent hier

Haringvliet als toegangspoort

Wil jij aan de wieg staan van een ecologisch en economisch bruisende toegangspoort van Europa? Hier is een uitgelezen kans!

Ook in 2017 organiseert Delta Talent in samenwerking met de partners van het Droomfondsproject Haringvliet een Themadag voor studenten, en wel op 19 september. Studenten die willen meedoen kunnen zich per groepje (3-5) inschrijven. De opdrachtdetails volgen, maar de centrale vraag draait om de combinatie van vernieuwende ideeën voor de toekomst van het Haringvliet, met een haalbare eerste stap voor de komende twee jaar.

Als je bent geaccepteerd vragen we je als voorbereiding zowel de site van het Droomfondsproject Haringvliet door te nemen, als bepaalde delen van het ambitieboek van het NL Delta Park, het gecombineerde Nationaal Park Biesbosch-Haringvliet, waar de resultaten van het project in doorvloeien. De voorbereiding moet leiden tot eerste ideeën per groepje, die tijdens de dag verder worden uitgewerkt, en naderhand moeten worden vastgelegd (bijvoorbeeld in één A4, visualisatie en/of kort filmpje).

Delta Talent Themadag Haringvliet 2016
Delta Talent Themadag Haringvliet 2016

Locatie en programma

We hebben een mooie locatie voor de dag in de haven van Stellendam. Dat is ook de uitvalsbasis voor een excursie in het gebied waar natuur- en economieontwikkeling elkaar ontmoeten net zoals zoet en zout water (gaan) doen. Om logistieke drempels te voorkomen, regelen we een bus die klaarstaat naast Rotterdam CS (richttijd voor nu: 10.00 uur). Deze zal je daar ook weer terugbrengen (richttijd 18.00 uur). Eigen vervoer kan, beperkt (i.v.m. maximumcapaciteit voor locatie en excursie).

Tijdens de dag gaan jullie vooral zelf aan de slag, kun je inzichten uitwisselen met studenten met andere achtergronden, is er een excursie door aangrenzend gebied en kunnen experts over het gebied worden bevraagd. De dag eindigt met korte pitches van de vernieuwende ideeën. Het detailprogramma volgt later. Jullie brengen naderhand de pitches nog een slag verder.

Wie kan meedoen?

De bedoeling is dat studenten met een zo divers mogelijke achtergrond meedoen, van studies die variëren van bos- en natuurbeheer en klimaatstudies, tot watermanagement, bedrijfskunde en marketing. Het kan dus zijn dat we groepen van studies waar al veel inschrijvingen van zijn moeten weigeren. Schrijf je dus snel in, met je groepje! Inschrijven kan op de website van Delta Talent.

Droomfondsproject Haringvliet

Droomfondsproject Haringvliet

Het Haringvliet is de monding van de twee grote Europese rivieren Rijn en Maas. Het is gelegen in de provincie Zuid-Holland tussen Voorne-Putten en de Hoeksche Waard in het noorden en Goeree-Overflakkee in het zuiden. Met de voltooiing van de Haringvlietdam in 1971 is het Haringvliet van de zee afgesloten en het unieke deltaleven tot stilstand gekomen. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Vissen kunnen weer tussen rivier en zee trekken en er komt een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water op het Haringvliet.

ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds werken aan een natuurlijker Haringvliet in aanloop naar het op een kier van gaan de Haringvlietsluizen. De financiële bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is daarbij een onmisbare impuls. Onze ambitie: ruim baan voor de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en vogels waar mensen van kunnen genieten!